Çanakkale Haber
HV
28 MART Perşembe 18:04

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın iki tane özel isteği var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti dolayısıyla Rusya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tahıl Koridoru konusunda BM'nin önerisinin sorulması üzerine Erdoğan, "Rusya'nın iki tane özel isteği var" diyerek detayları paylaştı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-09-2023 16:43
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın iki tane özel isteği var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti dolayısıyla Rusya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tahıl Koridoru konusunda BM'nin önerisinin sorulması üzerine Erdoğan, "Rusya'nın iki tane özel isteği var" diyerek detayları paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetine icabetle günübirlik çalışma ziyareti dolayısıyla gittiği Rusya'nın Soçi şehrinden dönüşünde, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tahıl Koridoru konusunda BM'nin önerisinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'nın iki tane özel isteği var" diyerek şunları aktardı:

"Birisi Rusların tarım bankasının, Ziraat Bankasının SWIFT sistemine bağlanması. Şu anda yaptırımlardan dolayı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkmış durumda. Biliyorsunuz bu ülke, senede 120-130 milyon ton tahıl ihracatı yapıyor. Sayın Putin de basın toplantısında söyledi, 62 yıldır satıyorlar. Satışın devamı için iki şeyin hayata geçmesi lazım. Birincisi satış sonucu parayı alması gerekiyor, ikincisi de taşımada kullanılan gemilerin sigortalanması gerekiyor.

Gemilerin Avrupa veya başka limanlara mal taşıyabilmesi için sigorta edilmesi şart. Yaptırımlardan dolayı İngiliz merkezli sigorta şirketi, gemilerin sigortasını yapmıyor. Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması nedeniyle de para transferi olmuyor, bunun ikisinin mümkün olmasını Ruslar şart koşuyorlar. Şimdi Birleşmiş Milletler, biraz geriden başlayan bir pozisyonla Türkiye'nin de sürekli katkısıyla süreci bir noktaya getirdi. En son 28 Ağustos'ta BM Genel Sekreteri Guterres, gönderdiği mektupta, Rusların istediği gibi direkt SWIFT değil ama SWIFT işleminden kaynaklanacak bir aracılık mekanizması teklif etti. Sigorta meselesi için de çalışmaları olduğunu söylediler."

"BATI, RUSYA'YA ÇOK DEĞİŞİK BİR BAKIŞ SERGİLİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi görüşmesinden önce Amerika Dışişleri Bakanlığının, "ABD ve Birleşmiş Milletler, hayat kurtaran tahıl girişimine aracılık çalışmaları nedeniyle Türkiye'ye minnettardır" diye bir açıklamasının bulunduğunu anımsattı.

"Ancak gerek SWIFT olayı gerekse sigorta konusunda Batı, Rusya'ya çok değişik bir bakış sergiliyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değişik bakış sergileyişi sebebiyle de şu anda Sayın Putin 'Bana karşı bunlar edimlerini yerine getirmiyor, getirmediği için de ben bu konuda bunlarla müşterek bir çalışmanın içine girmem' diyor. Bir de tahılın yüzde 44'ü Avrupa'ya gidiyor. Afrika'ya ise yüzde 14'ü gidiyor. Sayın Putin, 'Avrupa zaten bana düşman. Avrupa verdiği sözleri yerine getirmeden ben de bu konuda adım atmayacağım' diyor. Ama şimdilik 1 milyon ton tahılı 6 ülkeye göndermeyi düşündüğünü söyledi. 'Katar ile beraber bunu bir görüşelim' dedi" diye konuştu.

AdminAdmin

YORUMLAR