Çanakkale Haber
HV
29 MART Cuma 09:48

İstanbul'da sağanak su baskınlarına neden oldu

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren hafif şekilde aralıklarla devam eden ve bazı bölgelerde etkisini artıran sağanak, su baskınlarına neden oldu, yollar adeta göle döndü.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-09-2023 08:20
İstanbul'da sağanak su baskınlarına neden oldu

Meteorolojinin dün Marmara Bölgesi için yaptığı gök gürültülü sağanak uyarılarının ardından, sabah saatlerinden itibaren kentin bazı bölgelerinde aralıklı olarak yağış başladı.

Avrupa Yakası'nda Fatih, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Güngören, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinde hafif yağış gözlenirken, Silivri, Büyükçekmece, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Başakşehir, Esenyurt, Sultangazi, Küçükçekmece'de kuvvetli yağış görüldü. Yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, korunmak için otobüs duraklarına ve dükkan tentelerinin altına sığındı.

Anadolu Yakası'nda ise Kavacık ve Çekmeköy'de yağış etkili oldu.

Bazı bölgelerde aralıklarla süren yağış, öğleden sonra özellikle kentin Silivri, Büyükçekmece, Çatalca gibi batı kesimlerinde yerini sağanağa bıraktı.

Büyükçekmece'de kot farkından dolayı yolun aşağısında kalan bir iş yerinin önünde su birikintisi oluştu. İş yerini su basmaması için vatandaşlar kovayla tahliye çalışması yaptı.

Başakşehir İpkas Sanayi Sitesi'nin önü sular altında kaldı. Araçlar, yarı boylarına kadar yükselen su nedeniyle yolda mahsur kalırken, vatandaşlar ise yürümekte zorluk çekti.

Gazismanpaşa'da vatandaşlar, yağış öncesinde araçlarının üzerini battaniyelerle kapatırken, kuvvetli yağıştan dolayı yolda su birikintileri oluştu.

Sultangazi 159. Sokak'taki bazı binaların bodrum katlarını da su bastı. Baskınlar nedeniyle evlerde hasar oluştu.

Sancaktepe Abdurrahman Gazi Mahallesi'nde de yolda oluşan su birikintisi nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

Tramvay istasyonunu su bastı

Kuvvetli yağış Arnavutköy, Başakşehir, Esenyurt, Sultangazi'de de ilerleyen saatlerde etkisini artırdı. Bazı bölgelerde su baskınları yaşandığı, mahsur kalma riskine karşı itfaiye ekiplerinin bölgede sevk edildiği belirtildi.

Bazı bölgelerde su seviyesinin araçların yarısına kadar yükseldiği gözlendi. Başakşehir'de bazı sürücüler suyla dolan yolda ilerlemekte güçlük çekerken, bazı otomobiller de tamamen suya gömüldü.

Gaziosmanpaşa'da etkisini sürdüren sağanak yerini doluya bıraktı. Kuvvetli yağış nedeniyle Topkapı - Mescid-i Selam Tramvay Hattının Taşköprü istasyonunu su bastı.

Yağış nedeniyle Mecidiyeköy'deki viyadükte de su baskını yaşandı. Araçlar, suyla dolan yolda ilerlemekte güçlük çekti.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde sağanak nedeniyle yolları su basarken, araçlar mahsur kaldı.

İkitelli'de yağış nedeniyle su basan yolda bir moto kurye sürüklendi. Motosikletiyle birlikte sürüklenen kişiye yoldan geçen bir vatandaş yardım etti. Kurye, vatandaşın yardımıyla kurtulurken, motosiklet suya kapıldı.

Arnavutköy'de su basan atölyede işçiler mahsur kaldı

Arnavutköy'deki Domuz Deresi, kentte etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle taştı. Derenin taşması sonucu Hacımaşlı Mahallesi'ndeki mobilya ve mermer imalatı yapılan iki atölyeyi su bastı.

İş yerleri suyla dolmaya başlayınca içeride çalışan işçiler çatıya çıktı.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Derenin taşmasıyla atölyenin önünde biriken su çoğalınca itfaiye ekipleri alana yaklaşamadı. Ekipler, mahsur kalan 7 işçiyi kurtarmak için yolun karşısından halat çekerek çalışma yürüttü.

Yaklaşık 3 saat çatıda mahsur kalan işçiler, ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı.

Derenin taşması sonucu bölgedeki bazı ev ve seraları da su bastı.

Öte yandan, yağmurun neden olduğu taşkında bir köpeğin ön ayakları kırıldı. Sahipsiz köpeğe, mahsur kalan işçileri kurtarmak için gelen sağlık ve zabıta ekipleri müdahale etti.

Arnavutköy Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, çatıdakilerin, İstanbul Valisi Davut Gül'ün yönettiği operasyonla, AFAD, itfaiye ve belediye ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldığını söyledi.

Kurtarılanların sağlık durumlarıyla ilgili sıkıntı olmadığını ifade eden Hersanlıoğlu, mutlu olduklarını belirtti.Tuzla'da yağış etkili olmazken herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. 

Öğrenciler okulda mahsur kaldı

Kentte etkili olan sağanak ve su baskınları nedeniyle Haraççı Mahallesi'ndeki Mehmet Zeki Obdan İlkokulunun bahçesini su bastı. Öğrenciler, öğretmenler ve idari personel binada mahsur kaldı.

İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, öğrencileri dışarı çıkarmak için çalışma başlattı. Veliler de çocuklarını almak için okula geldi.

Bazı çocuklar ebeveynlerinin yardımıyla dışarı çıkarılırken, itfaiyenin çalışması sonucu yaklaşık 400 öğrenci kurtarıldı.

İstanbul Valisi Gül'den uyarı

AFAD'ın, vatandaşların telefonlarına gönderdiği kısa mesajda "Meteorolojiye göre, İstanbul'da kuvvetli yağışların yarın sabah saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Sel, yıldırım, su baskınlarına karşı dikkatli olunmalıdır." uyarısında bulunuldu.

İstanbul Valisi Davut Gül de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sevgili İstanbullular, ilimiz genelinde kuvvetli yağış devam etmektedir ve sabaha kadar yağış beklentisi tahmin edilmektedir. Lütfen su basma riski bulunan yerleri ivedi şekilde boşaltınız." ifadelerini kullandı.

AdminAdmin

YORUMLAR